Matcha gezond en hoe maak je matcha?

Niet alleen Japanse thee Workshop maar ook de aandacht, aan deze mooie gecultiveerde Japanse  thee en zijn gebruiken.

Ons assortiment groene thee, waaronder de Matcha, is van hoge kwaliteit en komt direct van de theekweker uit Japan.

Thee Zusje geeft ook aandacht aan de chawan, de speciale Aziatische theekom voor het bereiden en drinken van groene thee. Onze Matcha chawans zijn gemaakt door Marijke IJff Keramiek uit Culemborg. Japan en Culemborg komen samen in haar theekommen. De vormgeving is geïnspireerd op de traditionele Japanse chawan; in de decoratie wordt een kleine touch van Culemborgse klei meegegeven. Meer weten? Vraag het aan ons of stuur ons een bericht.

Thee zusje heeft de Matcha direkt van de Japanse the boer  Kyoto Obubu Tea Farms.  Direkt naar de Matcha thee klik aan  Okumidori, Gokou en Samidori.


WAT IS MATCHA PRECIES?

Één kopje Matcha staat gelijk aan het drinken van een hele hoop kopjes normale groene thee. Waarom? Omdat Matcha een fijngemalen poeder is van pure groene thee, volledig onbewerkt, dat nog alle essentiële voedingsstoffen uit de groene blaadjes bevat. De blaadjes worden niet verhit of overmatig bewerkt in het productieproces, waardoor niets van alle rijkdom uit de groene thee verloren gaat. De Matcha planten schijnen, een paar weken voordat ze geplukt gaan worden, in de schaduw te worden gezet. Dit zorgt voor een grotere productie van chlorofyl, en maakt de Matcha zo gifgroen van kleur.

Wist je dat Matcha al eeuwenlang wordt gedronken door boeddhistische monniken? Het houdt ze scherp tijdens het mediteren. Daarnaast claimt men dat je er kalm van wordt en dat het drinken van Matcha het helpt om mindfull door het leven te gaan. Of dit zo is, moet je echt zelf uitproberen, hoor. De bereiding is in ieder geval een mooi ritueel op zich!

HEALHTY ENERGIZER: VOL ANTI-OXIDANTEN!

Matcha bevat veel anti-oxidanten , als je het vergelijkt met een aantal andere voedingsmiddelen, die stuk voor stuk bekend staan om hun grote hoeveelheid anti-oxidanten! Uiteraard is dit mogelijk afhankelijk van de kwaliteit van de Matcha die je aanschaft.
Waarom zijn die anti-oxidanten zo belangrijk? Ze beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld helpen om huidveroudering tegen te gaan, maar ook dat ze bepaalde (ouderdoms-) ziekten tegen kunnen gaan. 
Daarnaast schijnt groene thee de vetverbranding te ondersteunen… Interessant?
Ook heeft Matcha veel cafeïne, drie keer zo veel als een kop koffie.

MATCHA, YUNOMI en WABI-SABI

De Matcha chawan (theekom) is een grote kom voor het bereiden en drinken van de groene Matcha thee tijdens de theeceremonie. De wanden zijn wat dik om de warmte vast te houden. Een klein kuiltje in de bodem en een iets naar buiten komende onderwand zijn traditioneel bedoeld om het achterblijvende theepoeder op te vangen. De yunomi is een theekop voor dagelijks informeel gebruik. De yunomi heeft geen oor en is vaak cilindrisch van vorm.De chawan en yunomi hebben hun onvolkomenheden. Dat past bij de Japanse levensfilosofie wabi-sabi: het beleven van de schoonheid van het niet volmaakte.
Thee Zusje biedt u chawans en yunomi’s van Marijke IJff uit Culemborg (www.marijkeijff-keramiek.nl).YouTube

Hoe maak je Machta Thee?

. Pak een breed kommetje Of een Macha kom
. Giet een beetje kokend water in de kom en haal de
klopper een paar keer door het kokende water.
. Gooi dit water weg, en maak de kom droog.
. Schep dan 1 klein theelepeltje Matcha poeder in de kom.
. Voeg een klein scheutje water toe en roer de poeder met
een Matcha kloppertje tot een egaal papje
. Laat 80-100 ml kokend water afkoelen tot ongeveer
75-80 graden (of 3 minuten wachten), en giet dit in de kom.
. Gebruik dan het kloppertje om de Matcha te mengen tot er
een mooi schuimlaagje op zit.
. Je doet dit door met het kloppertje stevige
M of W bewegingen in de kom te maken.
Geen grove schuim ( volgens de traditie is dit onbeleefd)
Dan is je Matcha klaar om te drinken met elkaar uit de Matcha kom.

Filmpje hieronder is de Japanse thee Boer waar Thee zusje haar Japanse thee van heeft.