Wat is slow coffee?

Slow coffee is op koffiegebied misschien wel dé trend van het moment te noemen. Vermoedelijk is deze manier van koffie zetten zo in trek omdat je controle kan hebben over elk onderdeel van het brouwproces. Van het kiezen en malen van je koffiebonen tot de soort koffiemaker die je ervoor wil gebruiken. Nieuwe technieken zijn in deze trend naar boven gekomen, maar ook methoden van vroeger zijn terug en trendy!

Slow coffee, ook bekend als slow koffie, is een zetmethode waarbij gesproken kan worden van langzaam gezette koffie. Het duurt wat langer dan een kopje koffie uit een machine, maar het is nog steeds gemakkelijk én erg lekker. Bijzonder aan deze manier van koffie zetten is de smaak. Koffiebonen met verfijnde smaken, zoals fruitig of fris, komen beter tot hun recht bij deze zetmethode. Bij andere zettechnieken loop je namelijk het risico dat de bonen hun bijzondere smaak verliezen of zelfs omslaan naar zuurheid. Juist de koffiebonen met complexere smaken raden wij aan voor slow coffee.

Slow coffee maken

Bij deze manier van koffiezetten is het belangrijk om water te gebruiken dat niet te heet is. Zo gebruikt men doorgaans water rond de 90°C, of 80°C als je de koffie wat zachter qua smaak wil hebben. Kokend water kan de maling verbranden wat erg zonde is! Het zetten van een kopje slow coffee duurt, afhankelijk van methode, ongeveer 3 tot 5 minuten (‘cold drip coffee’ uitgezonderd).

Bij slow coffee wordt er veelal gebruik gemaakt van een ‘pour-over techniek’, hierbij schenk je heet water door een filter met gemalen koffie. Doordat het water niet kookt komt er minder druk op te staan en druppelt de koffie langzaam door het filter. Voor het filteren kunnen er standaardfilters gebruikt worden. Echter heeft iedere slow coffee maker ook speciale filters die nog meer uit het koffiemaalsel zullen halen

Slow coffee makers

Er zijn verschillende soorten slow coffee makers en apparaten. Hieronder laten we je zien met welke methoden en producten je zelf aan de slag kan gaan voor het maken van slow coffee. In totaal bespreken we 3 verschillende opties.