Foodpairing
Thee die bij dit gerecht past
Bereidingstijd: 60 MIN + 50 OVENTIJD + AFKOELEN
Recept voor 8 PERSONEN
Bodem
- 230 gr bloem + om te bestrooien
- snufje zout
- 40 ml water
- 115 gr boter + om in te vetten
Vulling
- 3 citroenen
- 150 gr geraspte pompoen
- 30 gr maizena
- 55 gr suiker
- 2 ei-gelen
- 200 ml water
- 30 gr boter
Meringue topping
- 4 eiwitten
- 50 gr suiker
Materialen
- Bakvorm van ca 20 cm
- Mixer
- Bakpapier
- Steunvulling
Bereiding
- Verwarm de oven op 190 graden.
- Begin met de bodem: meng het zout door de bloem.
- Kneed met je handen de boter er door.
- Wrijf net zo lang met je vingertoppen door het mengsel totdat het deeg niet meer aan je vingers blijft plakken.
- Voeg het water toe en kneed tot er een egale deegbal ontstaat en de kom schoon is.
- Bestrooi een werkvlak met een beetje bloem.
- Druk het deeg met je handen wat plat.
- Bestrooi ook de bovenzijde met een beetje bloem en rol het deeg verder uit met een deegroller.
- Vet de bakvorm in met een beetje boter.
- Verdeel de lap deeg (met behulp van je roller) over de bakvorm. Scheurtjes kun je makkelijk weer herstellen met je vingers of stukjes deeg.
- Positioneer het deeg in de bakvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.
- De uitstekende randen van deeg kun je er af halen maar je kunt ook voor kiezen om deze na het bakken er af te breken.
- Leg een stuk bakpapier op over de gehele bakvorm en vul met de steunvulling.
- Bak de bodem 20 minuten in de oven en haal de bakvorm uit de oven.
- Daarna verlaag je de temperatuur naar 160 graden.
- Vulling: Rasp de pompoen en rasp pers de citroenen uit en mix dit met een garde met het water.
- Voeg ongeveer 5 eetlepels van dit citroenwater toe aan de maizena en meng tot een egaal papje.
- Kook in ruim water de pompoen rasp 3 minuten en giet af en laat afkoelen.
- Verwarm de rest van het citroenwater in een pannetje en breng aan de kook.
- Zet het vuur uit en mix het maizenapapje er door met de garde.
- Als alles goed gemengd is zet je het pannetje weer terug op het vuur en laat nog 3 min zachtjes al roerend koken totdat het mengsel wat is ingedikt.
- Haal de pan weer van het vuur en mix nu de boter, eigelen en suiker er door en de pompoen rasp.
- Laat daarna nog 1 minuutje zachtjes koken.
- Laat de citroenvulling afkoelen.
- Topping: Mix de eiwitten totdat ze stijf beginnen te worden.
- Voeg dan de suiker toe en klop ze helemaal stijf.
- Het eiwitschuim moet mooie pieken vormen.
- Verdeel het afgekoelde citroenmengsel over de blind gebakken bodem.
- Verdeel goed over het hele oppervlak.
- Schep daarna de meringue er over, maak eventueel mooie pieken met behulp van een lepel of mes.
- Zet de taart 30 minuten op 160 graden in de oven.
- Let op dat de meringue niet te donker wordt. Laat de taart in zijn geheel goed afkoelen voordat je hem aansnijd.