Foodpairing

Thee die bij dit gerecht past

Bereidingstijd: 60 MIN + 50 OVENTIJD + AFKOELEN

Recept voor  8 PERSONEN

Bodem

  • 230 gr bloem + om te bestrooien
  • snufje zout
  • 40 ml water
  • 115 gr boter + om in te vetten

Vulling

  • 3 citroenen
  • 150 gr geraspte pompoen
  • 30 gr maizena
  • 55 gr suiker
  • 2 ei-gelen
  • 200 ml water
  • 30 gr boter

Meringue topping

  • 4 eiwitten
  • 50 gr suiker

Materialen

  • Bakvorm van ca 20 cm
  • Mixer
  • Bakpapier
  • Steunvulling

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 190 graden.
  2. Begin met de bodem: meng het zout door de bloem.
  3. Kneed met je handen de boter er door.
  4. Wrijf net zo lang met je vingertoppen door het mengsel totdat het deeg niet meer aan je vingers blijft plakken.
  5. Voeg het water toe en kneed tot er een egale deegbal ontstaat en de kom schoon is.
  6. Bestrooi een werkvlak met een beetje bloem.
  7. Druk het deeg met je handen wat plat.
  8. Bestrooi ook de bovenzijde met een beetje bloem en rol het deeg verder uit met een deegroller.
  9. Vet de bakvorm in met een beetje boter.
  10. Verdeel de lap deeg (met behulp van je roller) over de bakvorm. Scheurtjes kun je makkelijk weer herstellen met je vingers of stukjes deeg.
  11. Positioneer het deeg in de bakvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  12. De uitstekende randen van deeg kun je er af halen maar je kunt ook voor kiezen om deze na het bakken er af te breken.
  13. Leg een stuk bakpapier op over de gehele bakvorm en vul met de steunvulling.
  14. Bak de bodem 20 minuten in de oven en haal de bakvorm uit de oven.
  15. Daarna verlaag je de temperatuur naar 160 graden.
  16. Vulling: Rasp de pompoen en rasp pers de citroenen uit en mix dit met een garde met het water.
  17. Voeg ongeveer 5 eetlepels van dit citroenwater toe aan de maizena en meng tot een egaal papje.
  18. Kook in ruim water de pompoen rasp 3 minuten en giet af en laat afkoelen.
  19. Verwarm de rest van het citroenwater in een pannetje en breng aan de kook.
  20. Zet het vuur uit en mix het maizenapapje er door met de garde.
  21. Als alles goed gemengd is zet je het pannetje weer terug op het vuur en laat nog 3 min zachtjes al roerend koken totdat het mengsel wat is ingedikt.
  22. Haal de pan weer van het vuur en mix nu de boter, eigelen en suiker er door en de pompoen rasp.
  23. Laat daarna nog 1 minuutje zachtjes koken.
  24. Laat de citroenvulling afkoelen.
  25. Topping: Mix de eiwitten totdat ze stijf beginnen te worden.
  26. Voeg dan de suiker toe en klop ze helemaal stijf.
  27. Het eiwitschuim moet mooie pieken vormen.
  28. Verdeel het afgekoelde citroenmengsel over de blind gebakken bodem.
  29. Verdeel goed over het hele oppervlak.
  30. Schep daarna de meringue er over, maak eventueel mooie pieken met behulp van een lepel of mes.
  31. Zet de taart 30 minuten op 160 graden in de oven.
  32. Let op dat de meringue niet te donker wordt. Laat de taart in zijn geheel goed afkoelen voordat je hem aansnijd.